28 Nisan 2009 Salı

MUM ÇİÇEĞİ - HOYA (CARNOSA)

Uzun yıllar önce anneannemin misafir odasında kocaman bir sarmaşık vardı. Bu sarmaşık kalın ve koyu yeşil yapraklı, iki yılda bir çiçek açan, mis gibi kokan bir bitkiydi. Tavana muhtelif yerlerinden tutturulmuş uzun bir tel üzerine sarılmıştı. Bu çiçek anneannem için çok değerliydi. Bir arkadaşı tarafından ev hediyesi olarak gelmişti.
Bazen evin içini mis gibi bir koku sarardı. Bu koku hafızama kazınmış olan Mum Çiçeğinin kokusuydu. Bu güzel kokuyu duymayalı yıllar geçti.
Anneannemin anısına 20 yıl sonra tekrar mum çiçeği sahibi oldum. Eşe dosta haber saldım sağolsunlar beni kırmadılar. Ellerinde olanlar çelik kopararak bana gönderdiler. Şu an için yaklaşık 25 adet Mum Çiçeği fidem var. :)



Bunlarda Hafize Hanım'dan aldığım Hoya Diversifolia'lar.



2 yorum:

  1. Sayın Nail Sarı,
    Bende de annemin mum çiçeği vardı..Apartman yardımcım sayesinde!!!(bu yaz fazla su vermiş ve fazla sudan dolayı çürümüş)o kadar üzüldüm ki..Başladım mum çiçeği ile ilgili araştırmaya.. Ama ben sizin kadar şanslı değildim, çevremdeki kimsede bulamadım..!!Tesadüfen sizin sayfanızla karşılaştım..Bana da bir dal gönderebilir misiniz acaba..Ya da bana nereden bulabileceğim ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Saygıyia
    posta adresim aysesin.emre@gmail.com

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Nail bey
    İzmir'de bu çiçeği her yerde aramama rağmen ulaşabilmiş değilim. Çoğu yerden aldığım cevap "bulunmaz o modası geçmiş çiçek" oluyor. Fakat bu çiçeği edinip yaşatmak hem beni çok mutlu edecek. bu çiçeği izmirde bulabileceğim bir yerlke ilgili bir bilginiz varsa ya da bana gönderebilme ihtimaliniz varsa bu beni gerçekten çok mutlu edecek. Bana arifozcetin@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. Telefon numaranızı bırakırsanız size ulaşırım. Şimdiden ilginiz ve yardımınız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil