7 Mayıs 2010 Cuma

SELLUKA TOHUMU


Selluka tohumu çok sert bir tohumdur. Çelik gibi sağlamdır.
Hal böyle olunca çimlenmeside bir o kadar sorunlu ve zahmetlidir.
Selluka tohumu çimlendirmesi için gerekli olan en önemli sey sterilizasyondur. Tohumlarımızı kapsüllerinden çıkarırken mutlaka plastik eldiven kullanmalıyız. Çıplak elle dokunmamalıyız. Eğer eldiven bulamıyorsak ellerimizi kaliteli bir sabun ile güzelce yıkamalıyız.
Çimlendirme yapacağımız ortamımız (torf, toprak,bardak,viyol...) mutlaka temiz ve steril olmalıdır.
Bunları sağladıktan sonra çimlendirme işlemine başlayabiliriz.
Tohumlarımız çok sert olduğu için fotoğrafta kırmızıyla işaretli olan kısımdaki kabuğu fazla derine inmeden ve kotiledon tabakasına zarar vermeden ince bir eğe ya da zımpara ile dikkatlice törpülüyoruz.
Özellikle bu aşamadan sonra tohumlarımızı dış etkenlerle temas etmeden oksijenli su ile karıştırılmış ılık bir suya atıyoruz.(1 litre suya 1 çorba kaşığı oksijenli su)
En az 24 saat bekletiyoruz. Suyumuzu mümkünse 30 derece civarında kalmasını sağlayarak tohumların steril bir şekilde uyanmasını sağlıyoruz.
Tohumlarımız 24 satten sonra ılık suyun etkisiyle şişmiş ve çimlendirme toprağına ekilmeye hazır hale gelmiştir.
Steril bir şekilde kaliteli torfa ekerek oksijenli su ile düzenli sulayarak çimlenmesini sağlıklı bir şekilde sağlayabiliriz.
Çimlendirme esnasında minik sera etkisi yaratmak çimlendirmeye çok faydalı olacaktır.
NOT: Yukarıda belirtilen tohumların kenar kısımlarının törpülenmesi işlemini tohumları suda beklettikten sonra yapmak çok çok kolay oluyor. 9 tohum üzerinde denediğim bu törpüleme işleminde yüzde yüz çimlenme sağladım. Tüm selluka severlerin dikkatine.

Ayrıca sellukamız büyüyüp fasülye (tohum kapsülü-harıp) 'larını verdikten sonra kuruyup kahverengi olmalarını beklememize gerek yoktur. Eğer kış soğuklarından koruyabilecekseniz Ekim-Kasım aylarında iyice erginleşmiş koyu yeşil tohum kapsüllerinden de tohum alarak çimlendirebilirsiniz. Bu şekilde taptaze olan tohumların çimlenmesi çok hızlı olmaktadır. Bununla ilgili çok başarılı denemelerim oldu.

30 yorum:

  1. tam da detayları soracakken, hafta sonunda pembelerin şaşırtmasıyla beraber.
    çok iyi oldu bu. bu aşkam oksijenli su ve torf almalı eve giderken.

    YanıtlaSil
  2. Dün elime ulaştı sizin kıymetli tohumlarınız hiç unutmayacağım bu paylaşımınızı..Bugün söylediğiniz şekilde işlemlere başlıyorum çok mutlu çook heyecanlıyım.Harika olacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Resim özellikle ilk kez selluka çimlendirecekler için çok yararlı olmuş.

    Törpülemenin nasıl yapılacağı tam olarak anlatılmadığı için hepsini değişik şekillerde törpülemiş böylece en az hasar elde etmeye çalışmıştım. Şansım varmış elimdeki 12 adet tohumdan sadece 1 tanesi çimlenmedi.

    Çimlendirme sırasında hem evde bulunmadığı hem de denemek için tohumların yarısını oksijenli su yerine mantar ilacında bekletmiştim.

    Sellukanın bu kadar hassas olduğunu bilsem bu riski almazdım bile :))

    YanıtlaSil
  5. Nette döne döne selluka ararken blogunuza rastladım. Verdiğiniz bilgiler çok faydalı teşekkürler. Ama benim şöyle bir sorunum var ki... tohum bulamıyoruumm :( gitti gidiyor da ilan gördüm ama maalesef yokmuş... Elinde tohumu olup, bu güzel çiçeğin yayılıp tekrar çoğalmasını isteyen birini bulabilirsem sorunum çözülecek... bu kişinin siz olma olasılığı nedir? :D
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Selluka nasıl ekilir yazılarınızı okudum
    Ahmeter Saim Ergin

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşlar.
    Selluka tohumu ya da fidesi isteyenler Benimle iletişime geçebilirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nail hocam ben izmirliyim.. ama yıllardır antalyada ikamet ediyorum ....annem hep sellukalarıyla o eski izmirin özlemini duyuyor ve bende ona bu güzel çiçeği antalyada yetiştirmek istiyorum.. banada tohum gönderirseniz başta annemi ve beni çok mutlu ediceksiniz... ghcaki@hotmail.com

      Sil
    2. Merhaba Nail Bey. Gurbette yaşamakta olan bir İzmirli olarak nesli tükenmeye yüz tutmuş sellukanın hasreti içerisindeyim. Yaşamakta olduğum Osmaniye selluka için uygun bir iklime sahip. Elinizde tohum var ise bana yollama iyiliğini yapabilir misiniz? ismimhakan@hotmail.com

      Sil
    3. Ezginin Günlüğün ün şarkısı olan selluka yı, merak edip nedir diye soruşturduğumda, muhteşem bir çiçekle karşılaştım

      Yağmur yağdı, gene damlar boyandı
      Sellukalar uyandı
      Yağmur yağdı, gene yıkandı kalbim
      Aşk kapıma dayandı

      Dilimde şarkılar, hepsi aşktan yakınır
      Yüreğimde kuşlar, hepsi aşktan sakınır
      Yar senin kalbin kırılmış, sözler sana dokunur
      Ama bak aşk send de var, gözlerinden okunur

      Sen sen sen aşkı bilsen, başka bir dünyaya girsen
      Sen sen sen aşkı bulsan, selluka gibi sarılsan

      internet den tohumunu buldum ve aldım..fideleştirme işinde başarılı olamadım..Uyarıların hepsini kaale aldığım halde..Hazıramı konsam diye araştırmaya devam ettiğimde sizin yazıştığınız siteye ulaştım..Acaba fideniz varmı? banada verirmisiniz? eğer varsa..Saygılar..Tayfun Alemdaroğlu

      Sil
    4. Sayın Nail bey, İzmirli olmama rağmen Sellukayı ve gittikçe azalmaya başladığını öğrenmek benim için çok vurucu oldu. Bir sitede oturuyorum. Herkesin bahçesi var. Olabildiğince ekerek sitede çoğalmasını sağlamak isterim. Eğer bana tohum gönderirseniz müteşekkir olacağım. Adresim 915/1 sokak No 42 Atatürk Mah. 35030 Bornova-İzmir

      Sil
  8. Merhabalar
    Bu bahar dikmek üzere selluka tohumu arıyorum.
    Nerden bulabilirim bilen var mıdır?
    Lütfen yönlendirirseniz sevinirim.
    munevvercelebi@hotmail.com

    YanıtlaSil
  9. Nail bey, selluka hakkındaki bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler.Tohumlar için sizinle nasıl iletişime geçebiliriz?

    YanıtlaSil
  10. iyi geceler,nette selluka hakkında bilgi edinmek için araştırma yaparken sizi buldum,gerçekten okadar hoşuma gittiki,size ulaşabilmek çin google hesabı açtım:)
    bende sizin kadar olmasa da bitki,çiçek meraklısıyım,nette saatlerce tohum fide araştırıyor ve evimde balkonumda yetiştirmeye çalşıyorum:)bakonuma sığmayanlarıda babamın bahçesine taşıyorum:))
    elinizde yine selluka tohumu varsa bana da gönderebilirmisiniz acaba,ben Zonguldakta oturuyorum fakat buralarda hiç rastlamadım.hem bahçede,hem balkonumda,hemde kapalı balkonumda denemek istiyorum.artık nereyi severse:)lütfen bana olumlu veya olumsuz cevap veriseniz yakın zamanda çok sevineceğim.tohumlar için çok heyecanlandım çünkü;)

    YanıtlaSil
  11. fidesine sahip olmayı çok isterim =) Malesef tohumdan yetiştiremedim.

    YanıtlaSil
  12. Nail bey sellukayı tohumdan yeşertemedim :( ..Mümkünse fide gönderebilirmisiniz..

    eminekobas@yahoo.com

    YanıtlaSil
  13. Bloğunuz gerçekten çok iyi makaleleriniz ve yorumlarınız çok başarılı Otel erken rezervasyonu olarak başarılar dileriz.

    YanıtlaSil
  14. Bende tohumdan üretmeyi başaramayanlardanım. elinizde varsa fidesini Marmaris Belediyesi Dinlenme ve Huzuevine istiyorum.Selamlar Hasibe Türkoğlu

    YanıtlaSil
  15. merhaba elimde bi internet sitesinden aldığım tohumlarım var ekmek için sabırsızlanıyorum fakat doğru ekim tarihi ne zaman emin olamadım kimisi subat kimisi mart ayı diyor yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  16. Iyi gunler selluka tohumlari yada fidesi sahibi olmak istiyorum. Yardimci olabilirseniz sevinirim.Bir bedel karsiliği ise odeyebilirim.Istanbulda yasiyorum. beybur_tr@yahoo.com

    YanıtlaSil
  17. TOHUMUNA YADA FİDANINDAN İSTİYORUM NE YAPMAM LAZIM ?

    YanıtlaSil
  18. Nail bey merhaba
    Bende tohum değil küçükte olsa fide isteyenlerdenim.farklı renkte olnlarda varsa sevinerek alırım.izmirdeyseniz yakında gelicem o zamanda direk sizden alabilirim.lütfen mail adresime gereken bilgileri yazarsanız sevinirim.insupinar@hotmail.com

    YanıtlaSil
  19. Nail bey merhaba,
    Ben de bir selluka fidesi getirtmiştim, hızla boy atıp 3 metrekadar uzadıktan sonra Ankara nın Haziran yağmurlarında aniden bütün yapraklarını döktü, sapı kurumaya başladı, çıkarıp bakınca kökündqe de çürüme belirtileri gördüm, acaba kurtarma olasılığı var mı?
    Saygılar,
    Salih Köksalan

    YanıtlaSil
  20. Selam nail bey selluka tohumu yada fidesi var mı veya nereden temin edebilirim teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  21. Çok güzeller elinizde varsa banada gönderebilirmisiniz berat

    YanıtlaSil
  22. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  23. Bu yıl bol tohum alacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nail bey, bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim, tohumlara ulaşma imkanı olabilir mi?

      Sil