Sellukanın büyüme aşamaları sırasında tespit ettiğim bazı önemli noktaları sizlerle paylaşacağım.
2009 Mayıs ayında elime geçen 3 adet Selluka tohumunu büyük bir özenle Bahri Abi'den aldığım özel toprak karışımına ektim.(Bu karışıma ben mucize karışım diyorum. En kısa sürede fotoğraflarını sizlerle paylaşacağım)
Bu ekimi Selluka tohumlarına herhangi bir zımpara yada eğe müdahelesi yapmadan 2 gün ılık suda bekletip sonra ektim.
Gelişim süreci toprağının sayesinde çok sağlıklı şeklinde Ağustos ayının ortasına kadar devam etti. Boyları 3 M ulaşır ulaşmaz yapraklarının kenarlarından çiçek tomurcukları görünmeye başladı. Çiçeklerin ilk şekli minik beyaz tomurcuk şeklinde, sonraları büyüdükçe mor renkli, kıvrılan bir formda salyangoza benzer şeklini almaya başladı. İzmir'in bazı eski köylerindeki yaşlı insanlar Sellukayı Salyango-Salyanko olarak bilir.
Sellukaların büyüme evreleri sırasında onları hiç yalnız bırakmayan bir arkadaşından bahsetmek istiyorum. Karıncalar...
Sellukaların büyüme evrelerinde yanlarında olan ve her dakika dallarında ve yapraklarında dolaşarak onları yalnız bırakmayan karıncalardan bahsetmek istiyorum.
Yabancı sitelerde yaptığım araştırmalarda Sellukanın çiçek yapısı şeklinden dolayı arı ve diğer kanatlı böcekler aracılığıyla döllenmediği belirtilmiş. Sellukaların döllenmesi sadece karıncalar aracılığı ile yapılıyormuş. Bunu bildiğim için karıncaları çok yakından takip ettim. Hiç rahatsız etmeden elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım.
Herhalde Sellukalarımın sağlıklı olmalarını bu karıncalara borçluyum.
Aşağıda Sellukalarımın son durumu ve çiçeklerdeki karıncalarla ayrıntılarını çektiğim fotoğrafları sizlerle paylaşıyorum.